Skip to main content

Beleid

Wij zijn een kleine protestantse gemeente die huist in een mooie dorpskerk met een rijke historie. Onze protestantse historie begon voor 1531 en resulteerde in 1586 in het bevestigen van onze eerste protestantse predikant. Maar onze historie gaat verder terug op een Rooms-katholieke,  die al in de late middeleeuwen (1400) begon met de bouw van een kerk opgedragen aan de Heiligen; Agatha en Adrianus.

Ons gebouw (1849) is op heel oude fundamenten maar ook op zand gebouwd, maar ons geloof berust op, de ons altijd weer nieuw verschijnende Jezus, die ons inspireert ons geloof te grondvesten op de rots; de liefde. Een liefde die grenzen te buiten gaat en die wij oefenen door te leven en lieven te midden van alle verschillen, misstanden en gaven die er is zowel binnen als buiten onze gemeente zijn. We zijn een pluriforme kerk, en dat vraagt om een liefde die van de ander houdt zoals die is. Want wanneer we niet van die anderen houden zoals ze zijn dan houden we niet van hen, en dan is onze liefde niet echt.

Liefde is niet lievig maar vraagt om openheid, doordenking, afweging en inspiratie die moet resulteren in iets daadwerkelijks. En daarom doordenken wij op de zondag morgen kritisch de bijbelteksten. (Op de website vindt u wie wanneer voorgaat.) Dit wordt gedaan door onze eigen predikant -Ds John Vrijhof – en door een grote verscheidenheid aan gastpredikanten. Hun woorden bij het Woord zijn niet de kleur van de gemeente maar maken ons, bewust van onze eigen contrasterende  kleur, in deze veelkleurige gemeente. Onze schoonheid als gemeente zit hem namelijk in die veelkleurige verbondenheid met elkaar.

Paulus Loot

Op 6 november 2023 was het precies 300 jaar geleden dat de Amsterdamse koopman Paulus Loot op een openbare veiling de 'Heerlijkheid Zandvoort' van de Staten-Generaal kocht. Zandvoort was in 1722 een armoedig oord achter de duinen. Met de komst van Paulus Loot kwam er ook meer welvaart.

Het graf van Paulus Loot is in onze kerk.

Simon Jane Paap

 

Simon Paap was slechts 84,0 centimeter lang en 14 kilo zwaar. Dit maakte hem in Nederland en de omringende landen tot een opmerkelijke verschijning. In de Grote of Sint-Bavokerk in het centrum van Haarlem is de lengte van Simon Paap aangegeven met een zwart marmeren staaf, vlak naast die van de al even bekende reus Daniël Cajanus, die een eeuw eerder leefde. Paap stierf aan de gevolgen van een ontsteking aan de long. Hij werd begraven in Zandvoort, maar zijn stoffelijk overschot werd later geroofd.

Divertimento Jeugdstrijkorkest (2)

Zondag 21 januari 2024 
Openingsconcert  
Aanvang 15.00 uur – kerk open 14.30 uur  
Divertimento Jeugdstrijkorkest o.l.v. Helena van Tongeren

Toegang 10,-

Meer op https://classicconcerts.nl

 

Divertimento Jeugdstrijkorkest (3)

Zondag 21 januari 2024 
Openingsconcert  
Aanvang 15.00 uur – kerk open 14.30 uur  
Divertimento Jeugdstrijkorkest o.l.v. Helena van Tongeren

Toegang 10,-

Meer op https://classicconcerts.nl